Τρίτη 16 Μαρτίου 2021

Ο σταθμός ARISS στο Columbus Module είναι και πάλι λειτουργικός

Πριν απο περίπου 6 εβδομάδες ο σταθμος ARISS Ham στο Columbus Module έπαψε να λειτουργεί αλλα μετά από ένα διαστημικό περίπατο εγκαταστάθηκε νέα καλωδίωση κεραίας και ο ραδιοερασιτεχνικος σταθμος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού ( ARISS ) στην ενότητα Columbus λειτουργεί και πάλι. Ο σταθμός Columbus, ο οποίος συνήθως χρησιμοποιεί το διακριτικό κλήσης NA1SS, είναι ο κύριος ερασιτεχνικός σταθμός του ARISS που χρησιμοποιείται για σχολικές επαφές και άλλες δραστηριότητες. Με εναν διαστημικό περίπατο στις 27 Ιανουαρίου αντικαταστάθηκε μια ομοαξονική γραμμή τροφοδοσίας που είχε εγκατασταθεί πριν από 11 χρόνια με μια άλλη που κατασκευάστηκε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) και την Airbus.

Ενώ η συγκεκριμένη αιτία του προβλήματος δεν είχε ακόμη προσδιοριστεί, ένας διαστημικός περίπατος στις 13 Μαρτίου αποκατέστησε την καλωδίωση της κεραίας και έδωσε λύση στο πρόβλημα. Το σχέδιο αποκατάστασης της καλωδίωσης ARISS ήταν «έργο έκτακτης ανάγκης» και βρισκόταν στο πρόγραμμα εργασιών του διαστημικού περιπάτου της 5ης Μαρτίου, αλλά οι αστροναύτες ξέμειναν από χρόνο και η βλάβη δεν αποκαταστάθηκε. Ετσι λοιπόν το πρόγραμμα των εργασιών για την αποκατάσταση της βλάβης του ARISS προσαρτήθηκε στη λίστα υποχρεώσεων των αστροναυτών Mike Hopkins, KF5LJG και Victor Glover, KI5BKC, οι οποίοι και ολοκλήρωσαν την δουλειά μια εβδομάδα αργότερα.

«Εκ μέρους της Διεθνούς Ομάδας ARISS, ευχαριστούμε θερμά όλους όσους βοήθησαν το ARISS για την πλήρη αποκατάσταση της βλάβης», δήλωσε ο πρόεδρος της ARISS International Frank Bauer, KA3HDO. Ο Μπάουερ επαίνεσε τον επικεφαλής της NASA, της ESA, της Airbus και του ARISS-Ρωσίας Sergey Samburov, RV3DR. Ενώ ο σταθμός ήταν εκτός αέρα, για τις επαφές των σχολείων και της ομάδας ARISS χρησιμοποίηθηκε ο ερασιτεχνικός σταθμός του ISS στη ρωσική πλευρά.

Κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου, ο Hopkins αλλαξε το καλώδιο φορτίου παράλληλα με τη γραμμή τροφοδοσίας κεραίας ARISS VHF-UHF, επιστρέφοντας ετσι το σύστημα ARISS στη αρχική του κατάσταση. 

Στις 14 Μαρτίου, το ARISS μπόρεσε να επιβεβαιώσει την επιτυχία της αποκατάστασης της βλάβης όταν ακούστηκαν σήματα Automatic Packet Reporting System (APRS) στα 145,825 MHz στην Καλιφόρνια, τη Γιούτα και το Idaho καθώς ο ISS περνούσε από πάνω. Μετα απο πρόσθετες επιβεβαιώσεις και από σταθμούς στη Νότια Αμερική και τη Μέση Ανατολή, το ραδιοσύστημα ARISS είναι και επίσημα πλέον ξανά λειτουργικό.

Η εργασία κατά τη διάρκεια της διαστημικής πεζοπορίας στις 13 Μαρτίου έκανε το Bartolomeo να λειτουργεί και πάλι... «Χθες ήταν μια υπέροχη μέρα για όλους!» ανέφερε ενθουσιασμένος ο Μπάουερ.