Σάββατο 7 Μαΐου 2022

Εγκέλαδος Ιονίου 2022 - ΠΑΣΥΧΕΡΑ - ΕΡΑΔΙΚ

Tην Κυριακή 8 Μάιου 2022, οι CB-ers μέσω του Πανελληνίου Συλλόγου Χειριστών Ραδιοτηλεφώνων CB και οι Ραδιοερασιτέχνες, μέσω της Ένωσης Ραδιοερασιτεχνικών Δικτύων, οργανώνουν κοινή διασυλλογική άσκηση οργάνωσης και δοκιμής ενός δικτύου εκτάκτου ανάγκης, για την αντιμετώπιση ενός καταστροφικού σεισμού στο νησί της Κεφαλονιάς, με την επωνυμία «Εγκέλαδος Ιονίου 2022».
Η άσκηση βρίσκεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο σταθμός του οποίου θα λειτουργήσει ως κέντρο
συλλογής και διαβίβασης πληροφοριών από και προς την Κεφαλονιά, με την σύμφωνη γνώμη του Γενικού Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων Δρ. Αθανάσιου Στάβερη.
Οι Κεφαλλονίτες CB-ers και Ραδιοερασιτέχνες, θα λειτουργήσουν με βάση ένα ρεαλιστικό σενάριο ενεργειών, όπως θα εφαρμοστεί στην περίπτωση πραγματικού σεισμού.
Κατά τη διάρκεια της άσκησης θα χρησιμοποιηθούν: η Ραδιοπύλη Κεφαλονιάς και εναλλακτικά, οι ραδιοπύλες Πατρών και Δυτικής Αχαΐας.
Από την πλευρά των ραδιοερασιτεχνών, θα χρησιμοποιηθεί ο επαναλήπτης DMR της Κεφαλονιάς και εναλλακτικά, ο κόμβος του Πύργου Ηλείας.
Μεταξύ άλλων, θα δοκιμαστούν σενάρια, σύμφωνα με τα οποία θα τεθούν εκτός λειτουργίας η ραδιοπύλη Κεφαλονιάς και ο επαναλήπτης DMR, οπότε η μεταβίβαση των πληροφοριών θα γίνεται από σταθμό σε σταθμό simplex.
Οι σταθμοί CB / HAM θα έχουν τοποθετηθεί σε κατάλληλα σημεία, ώστε η διαβίβαση των πληροφοριών να γίνει συνεχόμενα, από το κέντρο επιχειρήσεων Αργοστολίου, έως τους σταθμούς εκτός νησιού και από εκεί στον σταθμό του Υπουργείου.
Οι σταθμοί θα είναι εξοπλισμένοι με mobile και φορητά CB και V/U, δεδομένου του ότι σε περίπτωση καταστροφικού σεισμού, δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρχει ηλεκτρικό δίκτυο πόλεως, ούτε λειτουργικές εγκαταστάσεις βάσεως CB / HAM.
Κατά τη διάρκεια της άσκησης οι συχνότητες θα επιτηρούνται από την ΕΕΤΤ, για την αποφυγή τυχών ανεπιθύμητων καταστάσεων, ενώ υπάρχει η μέριμνα, ώστε να τίθενται εκτός λειτουργίας με τηλεχειρισμό τόσο οι επαναλήπτης DMR, όσο και οι ραδιοπύλες που θα λάβουν μέρος στην άσκηση.