Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021

Ο NanoSatC-Br2 της Βραζιλίας εκτοξεύτηκε με επιτυχία

Μετά την αναβολή της εκτόξευσης λόγω τεχνικών προβλημάτων με τον εκτοξευτή Soyuz, ο νανοδορυφόρος NanoSatC-Br2 της Βραζιλίας εκτοξεύτηκε τελικά με επιτυχία τη Δευτέρα (22/3/21), στις 3:07 π.μ., από το κοσμοδρόμιο Baikonur, στο Καζακστάν. Η μικρή συσκευή θα κάνει παρέα στον μεγαλύτερο αδερφό της, το NanoSatC-Br1, που εκτοξεύτηκε πριν από έξι χρόνια και παραμένει σε λειτουργία, ακόμη και μετά το τέλος της εκτιμώμενης ωφέλιμης ζωής του.

Η βραζιλιάνικη Ένωση Ραδιοερασιτεχνών LABRE και πολλοί άλλοι ραδιοερασιτέχνες αναφέρθηκαν στις ζωντανές μεταδόσεις από την TV Brasil και το INPE, το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας, ως σημαντικοί βοηθοί στην αποστολή του μικρού δορυφόρου. Οι ραδιοερασιτέχνες σε όλο τον κόσμο και, ειδικότερα, οι Βραζιλιάνοι, έχουν θεμελιώδη συμμετοχή στην παρακολούθηση αυτών των μικρών δορυφόρων. Μέσω των κεραιών τους, τα σήματα που μεταδίδονται από αυτές λαμβάνονται και αποστέλλονται σε εκείνους που είναι υπεύθυνοι για τη λειτουργία τους στο έδαφος, γεγονός που επιτρέπει στους ελεγκτές τους να αποκτήσουν ένα πολύ μεγαλύτερο εύρος των παραμέτρων λειτουργίας τους, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη αξιοπιστία και προβλεψιμότητα κατά την παρακολούθηση της αποστολής τους.

Λίγα λόγια για τον NanoSatC-Br 2

Ο NanoSatC-Br 2 είναι μια Βραζιλιάνικη CubeSat υλοποίηση τύπου 2U και αναπτύχθηκε στο Southern Regional Space Research Center (CRS / CCR / INPE-MCT).
Η επιστημονική του αποστολή είναι να παρακολουθεί την Ιονόσφαιρα, το Μαγνητικό Πεδίο της Γης, την καθίζηση σωματιδίων, καθώς επίσης και την διαταραχή της σύνθεσης της ιονόσφαιρας στην περιοχή της μαγνητικής ανωμαλίας του Νοτίου Ατλαντικού (SAMA) και φέρει πομποδέκτη U/V με επιλογές διαμόρφωσης 1k2 και 9k6 BPSK συν Cac beacon.



Δεν υπάρχουν σχόλια: