Σάββατο 13 Μαρτίου 2021

Το κανάλι @5B4SatWeather είναι πλέον ενεργό

Ο Τζόζεφ 5B4APB αναφέρει ότι έχει ξεκινήσει ένα νέο κανάλι Twitter, γνωστό ως @5B4SatWeather
Χρησιμοποιώντας ένα Raspberry Pi, έναν δέκτη SDR και μια κεραία, λαμβάνονται εικόνες καιρικών συνθηκών από διάφορους δορυφόρους καιρού που καλύπτουν τη γενική περιοχή της Κύπρου, οι οποίες στη συνέχεια ωθούνται στο Twitter.

Ο Τζόζεφ δηλώνει:
Κυριολεκτικά ο ραδιοερασιτεχνισμός βρίσκεται στην καρδιά της τεχνολογίας. Ως νεοαδειδοτημένος ραδιοερασιτέχνης, πάντα ακολουθούσα τις συμβουλές των πιο έμπειρων ραδιοερασιτεχνών που θεωρώ μέντορες μου. Πάντα μου λένε, να το κάνω αργά βήματα και να απολαμβάνω το ταξίδι στο χόμπι, όπως και κάνω.
Κατά τη διάρκεια της σύντομης έκθεσης μου στο χόμπι, μου φάνηκε ότι οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν τι πραγματικά κάνουμε οι Ραδιοερασιτέχνες. Εκτός αν κάποιος ακούσει ήδη ή ενδιαφερθεί για το χόμπι, αυτός ή αυτή δεν θα σηκωστεί και να έρθει να κάνει ερωτήσεις σχετικά με αυτό.
Μια ιδέα ήρθε στο μυαλό για την προώθηση του Ραδιοερασιτεχνισμού με διαφορετικό τρόπο. Εντυπωσιάζοντας το ευρύ κοινό με Εικόνες Καιρικών Συνθηκών, τις οποίες λαμβάνω ζωντανά από δορυφόρους. Δίνοντας μια εικόνα και ορισμένα δεδομένα και εξηγώντας τη διαδικασία ότι αυτή η εικόνα λήφθηκε σε πραγματικό χρόνο από έναν πραγματικό, ζωντανό δορυφόρο στο διάστημα που περνά πάνω από την τοποθεσία μας.
Έτσι, δημιούργησα ένα αυτοματοποιημένο σύστημα χρησιμοποιώντας έναν μίνι υπολογιστή Raspberry Pi, έναν SDR και μια κεραία. Λαμβάνω τις Εικόνες Καιρού από τους δορυφόρους που περνούν από πάνω και έπειτα σπρώχνω αυτές τις εικόνες στο Twitter. Γιατί το Twitter; Κυρίως επειδή παρατήρησα ότι υπάρχουν πολλοί ξένοι λογαριασμοί που σχετίζονται με τον καιρό στο Twitter, αλλά κανένας δεν καλύπτει την Κύπρο.
Ο λογαριασμός είναι νέος, αλλά από την αρχή οι επισκέπτες άρχισαν να στέλνουν μηνύματα και να κάνουν ερωτήσεις σχετικά με αυτόν. Πώς λαμβάνετε τα δεδομένα; Επιτρέπεται; Ποιους δορυφόρους παρακολουθείτε ακριβώς; Απαντώντας στις ερωτήσεις τους, εκμεταλλεύομαι την ευκαιρία να εξηγήσω τι είναι ο Ραδιοερασιτεχνισμός και τι κάνουμε εμείς οι Ραδιοερασιτέχνες.
Φαίνεται ότι αυτή η πρωτοβουλία έχει προκαλέσει ενδιαφέρον για το χόμπι από άτομα που δεν έχουν ακούσει ποτέ για το χόμπι. Αυτό που ξεκινά ως μια περιστασιακή συζήτηση για τις δορυφορικές εικόνες καιρού, εξελίσσεται σε μια πιο γενική και ευρεία συζήτηση για το ραδιοερασιτεχνισμό και άλλες δραστηριότητες που κάνουμε οι ραδιοερασιτέχνες. Το πιο σημαντικό, φαίνεται ότι αυτή η πρωτοβουλία έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από κυρίως νεότερους σε ηλικία, παρέχοντας έτσι την ευκαιρία να προωθήσουμε το χόμπι μας στους νέους.
Στόχος μου ήταν να προσελκύσω νέους ανθρώπους στο Ραδιοερασιτεχνισμό και απλά έψαχνα τρόπους για να το κάνω αποτελεσματικά. Πιστεύω ότι όταν κάποιος σας λέει «Λαμβάνω Εικόνες Καιρού από Δορυφόρους στο Διάστημα», είναι αρκετά ενδιαφέρον για να προσελκύσει την προσοχή τους και από εκεί μπορείτε να ενημερώσετε τους ανθρώπους και να ευαισθητοποιήσετε για αυτό το καταπληκτικό αυτό χόμπι που γίνεται τρόπος ζωής. Μια ζωή γεμάτη δεξιότητες που καλλιεργούν και παρακινούν τους ανθρώπους να είναι πρωτοπόροι και δημιουργικοί στην τεχνολογία και να βρίσκουν το πάθος τους και τον τρόπο τους να κάνουν κάτι που τους δίνει ενθουσιασμό.

73, de 5B4APB
πηγή www.cyhams.org

Δεν υπάρχουν σχόλια: