Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021

Τσελέντης : Ραδιοερασιτέχνες στην Ελασσόνα έπιαναν παρεμβολές πριν το σεισμό που ήταν προειδοποίηση

Ραδιοερασιτέχνες στην περιοχή Ελασσόνας- Τυρνάβου έπιαναν κάποια σήματα -παρεμβολές στα φάσματά τους τις προηγούμενες ημέρες πριν το σεισμό των 6,3 ρίχτερ στο Δαμάσι, που θα μπορούσαν να μας προειδοποιήσουν, ενώ εδώ και ένα δύο μήνες είχαμε μία ασθενή σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, με δονήσεις 2 ρίχτερ κατά μέσο όρο, αλλα δεν είχαμε δώσει ιδιαίτερη σημασία, γιατί τέτοιες συμβαίνουν δεκάδες σε όλη τον ελληνικό χώρο, σε αυτό το διάστημα, αλλα εκ των υστέρων, μπορούμε να πούμε ότι ήταν προ σεισμοί, υποστήριξε μιλώντας χθες στην εκπομπή του Γιώργου Τράντα, «Εν Λευκώ» στη «Θεσσαλία τηλεόραση», ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης.

Ο κ. Τσελέντης μάλιστα υποστήριξε ότι αν είχε τοποθετηθεί ΒΑΝ στην περιοχή του σεισμού, θα τον είχε προβλέψει, διότι κατά τη γνώμη του, το βαν πιάνει όλους τους σεισμούς πάνω από 6 ρίχτερ και ας μην αναγνωρίζεται στην επιστημονική κοινότητα της χώρας, από όλους η λειτουργία του, εν αντιθέσει με ότι συμβαίνει στο εξωτερικό. Το ΒΑΝ μετρά ακόμη και το ραδόνιο που εκλύεται από πετρώματα, γιθατί η έκλυση αυτού του αερίου είναι ένα πρόδρομο φαινόμενο. Ακόμη και η συμπεριφορά των ζώων που έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία στις υπόγειες μετακινήσεις πετρωμάτων λαμβάνονται υπόψη. Στην Ελασσόνα και τον Τύρναβο για παράδειγμα, σημείωσε ο κ. Τσελέντης είχαν βγει το τελευταίο διάστημα οι κατσαρίδες από τους υπονόμους!

Ο Κεφαλλονίτης σεισμολόγος ανέφερε ότι έχουμε μία ρηγματογενή ζώνη στον Τιταρήσιο που έδωσε τους δύο σεισμούς, στον ίδιο ωστόσο ρηγματογόνο χώρο που δίνει μετασεισμούς στα δύο του άκρα. Δηλαδή στο νοτιοδυτικό και το βορειοανατολικό. Το άσχημο είναι ότι τα ρήγματα αυτά είναι επιφανειακά γεγονός που σημαίνει ότι θα έχουμε για τουλάχιστο 2-3 μήνες ακόμη μετασεισμούς.

Τέλος υπήρξε καθησυχαστικός ότι .είναι πολύ δύσκολο να μεταναστεύσει και να ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Λάρισας που έδωσε φονικούς σεισμούς το 1941.

Δεν υπάρχουν σχόλια: